В няколко серии от статии, ще ви покажа как сами да сглобите вашата кухня.

        Ако умеете да работите с ръчни инструменти, ако можете да мерите с ролетка и да използвате „прав ъгъл“   ще можете сами да направите своята кухня. Разбира се най – добре би било  да поръчате своята кухня на професионалисти но ако финансите не достигат и сте склонни да инвестирате определено време и усилия в тази посока, ще можете и сами да сглобите своята кухня и цената, която ще заплатите ще е значително по-ниска от тази в кварталния мебелен магазин .Когато се наемете сами да правите своята кухня, носите и сами отговорността за евентуални грешки, но ако правите всичко внимателно , без да бързате припряно, съм сигурен  че ще се справите. Трябва да уточня , че ще говорим само и изключително за кухни изработени от готови ламинирани (или други  готови плоскости неизискващи допълнителна повърхностна обработка, освен кантиране) плоскости които могат да са в различни цветове и декори. За другите по-луксозни варианти, като кухни от масив, лакиран или фурнирован MDF е желателно да се обърнете към професионалисти защото там нещата с обработките са по-сложни.

 

Как да сглобим сами своята кухня – проектиране

 

Ето , че остана малко време да се заема по сериозно със статиите по темата: “ Как да сглобим сами кухня“.

Както стана ясно от предходната встъпителна статия първите стъпки на нашето начинание са свързани именно с вземането на размери и проектирането на нашата бъдеща кухня. Да предположим , че вече сте заснели ( измерили) вашето помещение , ако всичко е наред би трябвало да имате схема на помещението , подобна на тази по-долу:

 

Това, което виждате на тази схема е заснето кухненско помещение в тристаен панелен апартамент. Както се вижда от схемата, измерил съм стените където смятам да разположа кухнята и в случая съм отбелязал ВиК изводите , понеже е решил електроинсталацията да бъде преправена спрямо бъдещия проект за кухня. Под схемата съм отбелязъл съответните уреди , които искам да включва бъдещия проект за кухня.Следва изчертаването на самия проект, както отбелязах в предишната статия , това може да стане с молив и хартия, или на компютър с някакъв специализиран софтуер с които можете да боравите. Важно е да се отбележи , че на този етап трябва да сте запознати с някои функционални особености на кухненските шкафове. Размерите , които ще ви дам сега са препоръчителни, не са задължителни , но имайки в предвид , че повечето съвременни производители работят по тях ви препоръчвам и вие да се съобразите с написаното :

1.Размери на корпусите на долен ред шкафове:

В= 720 mm

Д= 560 mm ( габарит , обикновенно отзад се оставят 50-60 mm за безпрепятствено преминаване на тръби,маркучи и кабели )

Ш = тук вече всичко е въпрос на фантазия и пространство , което имате. Не мога да скрия , че на мен лично ми допадат п „стандартните“ размери за широчина на шкафовете , а те са примерно : 30,45,60,90, 120 cm , разбира се всичко това е въпрос на композиция и лични предпочитания.

[box] В – височина , Д – дълбочина, Ш – ширина[/box]

За горен ред :

В= 600,720,900,1000 mm  – разбира се това са ориентировъчни стандарти

Д= 330 mm – аз поне винаги съм ги правил толкова , като се сложи и врата става 350 mm габарит

Ш= както и при долния ред , всичко е въпрос на лични предпочитания и визия .

Ламинираните кухненски плотове, които се продават в специализираните магазини са с дълбочина 600 mm, дължина ( в повечето случаи) 4100 mm и дебелина 28 или 38 mm.