Трапезарията, или стаята за хранене ( dining room ), e основно място в повечето домове, където семейството се събира заедно за да се наслади на удоволствието от домашната храна. Цветовете в това помещение трябва да създават цялостно усещане за топина и уют. Придържайки се към следващите съвети можете да подберете най-правилните цветове за вашата трапезария, които отговарят най-пълно на вашия характер и усещане.

 

Ярки цветове

Избор на наситено червено за цвят на стените в трапезарията предизвиква асоциации за смела визия и може да се използва за направа на добър интериор. Също така е доказано, че червения цвят стимулира апетита и допринася за цялостното усещане при хранене, въпреки това не е добра идея да боядисата цялата си трапезария в ярко червено. Цветовете в трапезарията трябва да хармонират с облика на целия ви дом. С използването на ярки цветове за трапезарията може да се постигне добър резултат, ако те се успокоят с някакви по-меки и неутрални цветове и декориране на пространството с подходящи аксесоари, цветя или картини например.

 

Успокояващи цветове

В днешно време, имайки предвид огромния избор от бои и цветове, изборът на конкретен цвят за трапезарията е по-скоро въпрос на индивидуалното усещане на собственика. Използването на по-меки и успокояващи цветове е предпочитан вариант за много хора. Комбинацията на бяло и зелено например е успокояваща и може да допринесе много за идилията около семейната трапеза. Освен това вече много лесно се постига получаването на различни нюанси на някой цвят който харесвате, така че е възможно лесно да съчетаете стена боядисана в любимия ви син или зелен цвят с няколко нюанса по-светли стени в останалата част от помещението.

Топли цветове

Топлите цветове, към които може да причислим нюанси на червено, жълто и оранжево , правят помещението да изглежда по-уютно. Светлите и топли цветове могат да свършат отлична работа за по-малки като размер помещения и да направят атмосферата приятна за трапезария. Топлите цветове могат удачно да се съчетаят с някакъв силен акцент – тухлена или каменна стена например, това е много удачен избор за хора, които искат да постигнат по-персонализиран и запомнящ се вид на своята трапезария.